20 y.y. Felsefesi

Varoluşçuluk ve Önemli Temsilcileri Varoluşçuluk, bireyin kendi varlığını ve anlamını yaratma sorumluluğunu vurgulayan bir felsefi akımdır. Varoluşçulara göre, insan varlığı, önceden belirlenmiş bir öz veya anlam taşımaz. İnsan, kendi seçimleri ve eylemleriyle anlam yaratır. Bu nedenle, varoluşçuluk, bireysel özgürlük ve sorumluluğu ön plana çıkarır. Önemli Temsilciler: Søren Kierkegaard: Varoluşçuluğun öncülerinden biri olarak kabul edilir. İnanç, kaygı ve bireysellik üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Friedrich Nietzsche: Güç iradesi, Üstinsan ve Tanrı'nın ölümü gibi kavramlarla varoluşçuluğa önemli katkılar sağlamıştır. Jean-Paul Sartre: Varoluşçuluğun en tanınmış temsilcilerinden biridir. "Varoluş özden önce gelir" sözüyle varoluşçuluğun temel tezini özetler. Simone de Beauvoir: Kadınların varoluşsal durumunu ve cinsiyetçiliği ele alarak varoluşçuluğa yeni bir boyut kazandırmıştır. Postmodernizm: Eleştir

Rüzgar yükseliyor (mu?) Bir Hayao Miyazaki film eleştirisi




Hayao Miyazaki sadece Japonya’da değil aynı zamanda Dünya animasyonunda yaşan bir efsane olduğunu söylemeye gerek yok. Çevrisi yapılmış olan tüm filmlerini bitirmeye çalışıyorum. Her biri ayrı bir ders niteliğinde olan bu animasyonların el çizimleriyle yapıldığını belirtemeden edemeyeceğim. Filmlerinde sınıfsal ayrımlara sıklıkla değinilirken aynı zamanda çözümün insanlıkta olduğunun altı defalarca çiziliyor. Filmlerin bir diğer özelliği ise, klasik animasyon filmlerinden farklı olarak fantastik konuları bile sınıfsal bir çıkarımla ile işleyebilmesi. Yetmiyor, filmlerinde ki kalite düzeyini öyle yükseklere dikiyor ki en sonunda diğer animasyonlarla yarıştırmayı bırakın, Hayao’yu Hayao ile yarıştırmaya başlıyorsunuz. İşte böyle filmlerden bir tanesi de ingilizce orijinal adı “Kaze tachinu” olan, türkçeye ise “Rüzgar Yükseliyor” ile çevrilen 2013 yılı yapımlı film.  Konusuna gelince, Tatsuo Hori'nin kısa öyküsü üzerine olan Kaze tachinu adlı mangadan alan film, Jiro Horikoshi'nin biyografisi niteliğindedir. Jiro Horikoshi, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan Mitsubishi A6M Zero savaş uçağının tasarımcısıdır. Aslında çocukluğundan beri uçak tasarımları yapmak isteyen Jiro’nun mühendis olmasının İkinci Dünya Savaşı’na denk gelmesi, yolcu uçağı değil savaş uçağı yapmasına sebep olur. Japonya’nın neden bu savaş boyunca yoksulluk ile boğuştuğunun sorularını arar ve bulur film: “yiyecek paralarını savaş makinelerine yatırması!” Filmde bir çok ince mesajlar mevcut. Bunlardan bir tanesi de uçaklardan Mitsubishi A6M Zero’nun yapımının anlatımı.Bu uçağı anlatmasının bir sebebi var elbet: İkinci Dünya savaşının seyrini değiştiren Pearl Harbor Baskınını yapan kamikaze uçaklarının ilk modeli olmasının yanında, bu baskında bu uçağın 420 adet kullanılmış olması! Yani Miyazaki, bu filmde gerçek bir hikayeyi kurgusal süsüyle anlatıyor.Bu sebeple filmde uçak tasarımcısının eşiyle birlikte yaşadığı ilişkilerde mevcut. Ancak bunu işlerken dahi, sınıf ayrımından hiç bir şekilde kopmamış Miyazaki. Jiro'nun eşiyle ilk tanıştıkları sahne olan, eşinin 1.sınıf vagonda olmasının karşısında Jiro'nun 3.sınıf bir vagonda olması bunun en çarpıcı sahnesi.Bunu hangi animasyoncu yapabilir ki? 


Keyifli seyirler

Meraklısına  2 not: 1- Mitsubishi A6M hakkında biraz fikir sahibi olmak istiyorsanız eğer buraya tıklayın
                                 2- Kamikaze Japonca da “tanrısal rüzgar” , “ruhani rüzgar” Veya “kutsal rüzgar” , genel tercümesi “ilahi rüzgar” anlamlarına gelmekte. Bunun sebebine gelince: “Japonya’nın Moğol işgali sırasında Moğol gemilerinin bir fırtına ile birlikte batması, o fırtınanın Tanrı tarafından gönderildiğinin işareti olarak inanılmasına sebebiyet verdi. Daha sonra uçak tasarımcıları A6M gibi seri ve keskin virajlar yapabildiği için ironi bir şekilde aynı anlama gelen kamikaze ismini uygun gördüler.

---

Kaliteli içeriklerimizin devam edebilmesi için Patreon linki üzerinden bize bir kahve ısmarlamanız size hiçbir şey kaybettirmeyecekken bize çok şey kazandıracak.  

https://www.patreon.com/kitapdedektifiyiz


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cumhuriyet Dönemi Roman Özellikleri

İNSAN NEDEN ANLATMAYA BAŞLADI ? / Uçan Salyangoz

Anı Türünün Özellikleri: Detaylı Bir İnceleme