20 y.y. Felsefesi

Varoluşçuluk ve Önemli Temsilcileri Varoluşçuluk, bireyin kendi varlığını ve anlamını yaratma sorumluluğunu vurgulayan bir felsefi akımdır. Varoluşçulara göre, insan varlığı, önceden belirlenmiş bir öz veya anlam taşımaz. İnsan, kendi seçimleri ve eylemleriyle anlam yaratır. Bu nedenle, varoluşçuluk, bireysel özgürlük ve sorumluluğu ön plana çıkarır. Önemli Temsilciler: Søren Kierkegaard: Varoluşçuluğun öncülerinden biri olarak kabul edilir. İnanç, kaygı ve bireysellik üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Friedrich Nietzsche: Güç iradesi, Üstinsan ve Tanrı'nın ölümü gibi kavramlarla varoluşçuluğa önemli katkılar sağlamıştır. Jean-Paul Sartre: Varoluşçuluğun en tanınmış temsilcilerinden biridir. "Varoluş özden önce gelir" sözüyle varoluşçuluğun temel tezini özetler. Simone de Beauvoir: Kadınların varoluşsal durumunu ve cinsiyetçiliği ele alarak varoluşçuluğa yeni bir boyut kazandırmıştır. Postmodernizm: Eleştir

Frédéric Chopin Museum / Sevingül Geziyor!

Merhabalar, bu haftaki gezimizi Frédéric Chopin Müzesinde gerçekleştiriyoruz. Frédéric Chopin, piyanist ve besteci olmasının yanında Polonyalılar için oldukça önemli.

Dünyaya sesini duyurmuş olan Chopin kimdir sorusuna cevap için müze gezimize gelin hep birlikte bakalım!





1787 yılında öğretmen olan babası Nicolas Chopin, 16 yaşında Polonya’ya göç eden bir Fransız’dı. 1806'da Justyna Krzyżanowska ile evlendi. Justyna, çalıştığı Skarbeks ailesinin fakir bir akrabası idi; Oğlu Frédéric doğduktan sonra onun ilk müzik öğretmeni oldu; Babasıysa bestelerini yazmada katkılarıyla destekçisiydi.



Müzikle ilgilenen bir ailede doğması onu küçük yaşlarda müzikle tanışmasına neden oldu; Annesi, piyano çalıp şarkı söyledi, babası ise flüt ve keman çalan bir aile geleneğine sahipti. Babasının Fransız olması nedeniyle Frédéric’in küçük yaşlarda Fransızca öğrendiği söylenmekte.



                     



6 yaşında müzik eğitimleri almaya başladı. En zor parçaları kolaylıkla çalmasının ardından müzik hocası yeteneğini fark etti; daha sonra dönemin önde gelen hocalardan ders almaya başladı. Onun bu yeteneği ileride müzikalin kullanıldığı dans ve varyasyonların bestecisi haline getirdi.



                    


1818 başlarında halk önünde ilk konserini vererek herkesi büyüleyen Chopin, yakın arkadaşları ve aristokrat salonlarında sayısız konserleri bulunuyor. Yaz aylarını kır malikelerinde geçirerek halk müziğine, Polonya gelenek ve göreneklerine, ritüellere, kilise şarkılarına aşina olmasına neden oldu.



                                 



21 yaşında Paris’e yerleşmiş daha az sayıda konserler vererek, bestelerini satmış ve ardından öğrencilere ders vermeye başladı. Görseldeki defter ise Paris’te tuttuğu cep günlüğü.

1836-1837 yılları arasında Maria Wood’s ile başarısız bir nişanlılık dönemi gerçekleştirmiş fakat onun ileri zekası ikili ilişkilerinde sık sık sorun yaşamasına neden olmuş.



                    



Chopin Polonya’yı anavatanı olarak benimsediği için gönülden bir bağlılığı vardı. 1794 yılında Varşova’yı savunmak için Kościuszko Ayaklanmasına katıldı. Bu bağlılık onun eserlerinin Polonyalılık ile eş anlamda anılmasına neden oldu.


                             


Chopin Müzesi’ni özgün kılan şey, eserlerin dışında müzik kabini ve oyun odalarının oluşu. Chopin’in eserlerini dinlemek isteyenler için tasarlanan kabinlerde istediğiniz parçayı açıp dinleyebiliyorsunuz. Oyun odaları ise daha çok çocuklara göre tasarlanmış.


                                  


Polonya’da Chopin’in hatıralarını her yerde görebilirsiniz. Madeni paralarda, havaalanına isminin verilmesiyle, heykellerinde adını hala yaşatıyor. Günümüzde ise romantik dönem sanatçısının eserleri hala popülerliğini korumakta. Frédéric Chopin Enstitüsü dünyanın en eski monografik müzik yarışmasını organize etmeye devam ediyor ve Chopin adına her yıl etkinlikler, konserler düzenlenmekte.


                                          


Ölümü hala tartışmalı olan ünlü bestecinin, ölüm nedeni tüborkulaz olarak kayıtlara geçti. Ölümü de dahil olmak üzere hayranı Jayne tarafından maddi olarak destek gördü. Vasiyeti üzerine cenazesinde Mozart’ın Requim’i çalmış. Kabri Parise defnedilirken, kalbi ise ablası tarafından Varşova’ya getirilmiştir. Alkollü bir vazoda muhafaza edilen kalbi ilk kez 2017 yılında açıldı.


Son olarak neden bu kadar ünlü olduğu sorusunu sorarsak günümüzde her bestecinin programında yer verdiği eserleri, politik ayaklanmada yer alması, yüksek profilli aşk hayatı, statüsü ve erken ölümü onu tarihin unutulmaz isimleri arasında anmamıza neden oldu.


Size, 20 yaşındayken yazdığı ve Varşova’dan ayrılırken veda konserlerinden birinde icra ettiği " Piano Concerto no 1" eserini dinlemenizi tavsiye ederek veda ediyorum.



---

Kaliteli içeriklerimizin devam edebilmesi için Patreon linki üzerinden bize bir kahve ısmarlamanız size hiçbir şey kaybettirmeyecekken bize çok şey kazandıracak.  

https://www.patreon.com/kitapdedektifiyiz


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cumhuriyet Dönemi Roman Özellikleri

İNSAN NEDEN ANLATMAYA BAŞLADI ? / Uçan Salyangoz

Anı Türünün Özellikleri: Detaylı Bir İnceleme