20 y.y. Felsefesi

Varoluşçuluk ve Önemli Temsilcileri Varoluşçuluk, bireyin kendi varlığını ve anlamını yaratma sorumluluğunu vurgulayan bir felsefi akımdır. Varoluşçulara göre, insan varlığı, önceden belirlenmiş bir öz veya anlam taşımaz. İnsan, kendi seçimleri ve eylemleriyle anlam yaratır. Bu nedenle, varoluşçuluk, bireysel özgürlük ve sorumluluğu ön plana çıkarır. Önemli Temsilciler: Søren Kierkegaard: Varoluşçuluğun öncülerinden biri olarak kabul edilir. İnanç, kaygı ve bireysellik üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Friedrich Nietzsche: Güç iradesi, Üstinsan ve Tanrı'nın ölümü gibi kavramlarla varoluşçuluğa önemli katkılar sağlamıştır. Jean-Paul Sartre: Varoluşçuluğun en tanınmış temsilcilerinden biridir. "Varoluş özden önce gelir" sözüyle varoluşçuluğun temel tezini özetler. Simone de Beauvoir: Kadınların varoluşsal durumunu ve cinsiyetçiliği ele alarak varoluşçuluğa yeni bir boyut kazandırmıştır. Postmodernizm: Eleştir

Polonya Yahudileri Tarihi Müzesi (POLIN Museum of the History of Polish Jews) / Sevingül Geziyor!



Merhabalar ben Sevingül! Bugün Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan POLIN müzesindeyiz. Polonya Yahudileri için yapılmış olan bu müze 2005 yılında açıldı. Müzenin diğer holokost müzelerden ayıran önemli bir özelliği bulunuyor; Yahudilik tarihinin tamamı burada.





Müze girişinde bizi ilk olarak “Ana Salon” karşılıyor. Oldukça dikkat çeken salonun mimari yapısının Kızıldeniz’den esinlenildiği düşünülmekte.




Müzenin belki de en ilginç ve dikkat çekici olan kısımlarından birisinin önündeyiz şimdide; Buradaki renkli mimari, Yahudilerin sosyal ve dini yaşamlarına ışık tutar şekilde. Bu yapının ismi "bimah” olmakla beraber, bu tarz mimariye “tonoz” deniyor.



Müzenin bu kısmındaysa bizi ekmeğin üzerine ‘Davud’un yıldızları’ süslemesi karşılıyor.

Söz konusu bu süsleme, Yahudilerin sosyal yaşantılarında gelin ve damadın bu ekmeği yiyerek dilek tuttuklarını anlatıyor.



Yahudilerin sosyal yaşamlarında geleneksel yemeklerinin anlatıldığı kısma geldik. Burada,Yahudilerin geleneksel yemekleri arasında Şabat, Roş Aşana, Yom Kippur gibi yemekleri gösteriliyor.

Peki hiç düşündünüz mü bu müze neden Polonya’da? Elbette ki Yahudi nüfusun fazla olmasından diye düşünebilirsiniz. Haklısınız da. Ancak neden bu topraklarda bu kadar çok Yahudi bulunuyor? Gelin bu sorunun cevabını yine birlikte gezerek bulalım. Ancak bu sefer tarihin sayfalarında...

Buraya kadar anlattığım Yahudilerin kendi kültürlerinin yanında bir de bu ulusu derinden etkileyen çok ciddi bir soykırım dönemi var!

Yahudilerin Polonya içerisindeki tarihine baktığımızda oldukça eski bir zaman dilime kadar uzandığını görüyoruz. O kadar ki, 960 yıllarında Yahudi Tüccarların Avrupa’da ticaret yapmasına kadar dayanmakta. Polonya, o dönemlerde ‘Jagiellon Hanedanlığına bağlıydı. Yahudilerin Batı Avrupa’dan kovulmasıyla birlikte burası Yahudilere ev sahipliği yapmaya başladı. Yine o dönemde Yahudilere güvenlik ve dini yaşama özgürlüğü tanındı.

1500’lü yıllarda Yahudilerin %80’i Polonya’da yaşamaya başlamıştı. Tarih 1831’i gösterdiğinde Rus işgaline karşı Yahudi militanları Varşova’yı korumak için savaştı. Ancak, bu Yahudilerin son savaşı değildi.


1933-1939 yıllarında Almanya’dan göç eden Yahudiler, geçici mülteci olarak Polonya’ya yerleşmişlerdi. Polonya, bu tarihten sonra tekrar Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı yer haline gelmişti.

Bu nedenle İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Polonya işgalinde kıtlık, salgın, hastalıklar gibi nedenlerle birçok insan hayatını kaybetti.

Naziler Polonya işgalini devam ettirken, toplama kampları kurup insanları köle olarak çalıştırılmış ve gaz odalarında toplu soykırımlara maruz bırakmıştı. Bu kamplardan birisi de yine Polonya’nın Krakow şehrinde yer alan Auschwitz kampıdır. Toplam 3.000.000 ‘den fazla Yahudi’nin bu kamplarda öldüğü söylenmekte.

İşte tam da bulunduğumuz bu müzede Nazi soykırımı ile Yahudilerin tamamının yok olma tehlikesi yaşadıklarına tanıklık etmiş olduk.

Bir sonraki gezimizde görüşmek üzere!

---

Kaliteli içeriklerimizin devam edebilmesi için Patreon linki üzerinden bize bir kahve ısmarlamanız size hiçbir şey kaybettirmeyecekken bize çok şey kazandıracak.  

https://www.patreon.com/kitapdedektifiyiz


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cumhuriyet Dönemi Roman Özellikleri

İNSAN NEDEN ANLATMAYA BAŞLADI ? / Uçan Salyangoz

Anı Türünün Özellikleri: Detaylı Bir İnceleme