Merhabalar ben Sevingül! Bugün Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan POLIN müzesindeyiz. Polonya Yahudileri için yapılmış olan bu müze 2005 yılında açıldı. Müzenin diğer holokost müzelerden ayıran önemli bir özelliği bulunuyor; Yahudilik tarihinin tamamı burada.
Müze girişinde bizi ilk olarak “Ana Salon” karşılıyor. Oldukça dikkat çeken salonun mimari yapısının Kızıldeniz’den esinlenildiği düşünülmekte.
Müzenin belki de en ilginç ve dikkat çekici olan kısımlarından birisinin önündeyiz şimdide; Buradaki renkli mimari, Yahudilerin sosyal ve dini yaşamlarına ışık tutar şekilde. Bu yapının ismi "bimah” olmakla beraber, bu tarz mimariye “tonoz” deniyor.
Müzenin bu kısmındaysa bizi ekmeğin üzerine ‘Davud’un yıldızları’ süslemesi karşılıyor.
Söz konusu bu süsleme, Yahudilerin sosyal yaşantılarında gelin ve damadın bu ekmeği yiyerek dilek tuttuklarını anlatıyor.
Yahudilerin sosyal yaşamlarında geleneksel yemeklerinin anlatıldığı kısma geldik. Burada,Yahudilerin geleneksel yemekleri arasında Şabat, Roş Aşana, Yom Kippur gibi yemekleri gösteriliyor.
Peki hiç düşündünüz mü bu müze neden Polonya’da? Elbette ki Yahudi nüfusun fazla olmasından diye düşünebilirsiniz. Haklısınız da. Ancak neden bu topraklarda bu kadar çok Yahudi bulunuyor? Gelin bu sorunun cevabını yine birlikte gezerek bulalım. Ancak bu sefer tarihin sayfalarında...
Buraya kadar anlattığım Yahudilerin kendi kültürlerinin yanında bir de bu ulusu derinden etkileyen çok ciddi bir soykırım dönemi var!
Yahudilerin Polonya içerisindeki tarihine baktığımızda oldukça eski bir zaman dilime kadar uzandığını görüyoruz. O kadar ki, 960 yıllarında Yahudi Tüccarların Avrupa’da ticaret yapmasına kadar dayanmakta. Polonya, o dönemlerde ‘Jagiellon Hanedanlığına bağlıydı. Yahudilerin Batı Avrupa’dan kovulmasıyla birlikte burası Yahudilere ev sahipliği yapmaya başladı. Yine o dönemde Yahudilere güvenlik ve dini yaşama özgürlüğü tanındı.
1500’lü yıllarda Yahudilerin %80’i Polonya’da yaşamaya başlamıştı. Tarih 1831’i gösterdiğinde Rus işgaline karşı Yahudi militanları Varşova’yı korumak için savaştı. Ancak, bu Yahudilerin son savaşı değildi.
1933-1939 yıllarında Almanya’dan göç eden Yahudiler, geçici mülteci olarak Polonya’ya yerleşmişlerdi. Polonya, bu tarihten sonra tekrar Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı yer haline gelmişti.
Bu nedenle İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya’nın Polonya işgalinde kıtlık, salgın, hastalıklar gibi nedenlerle birçok insan hayatını kaybetti.
Naziler Polonya işgalini devam ettirken, toplama kampları kurup insanları köle olarak çalıştırılmış ve gaz odalarında toplu soykırımlara maruz bırakmıştı. Bu kamplardan birisi de yine Polonya’nın Krakow şehrinde yer alan Auschwitz kampıdır. Toplam 3.000.000 ‘den fazla Yahudi’nin bu kamplarda öldüğü söylenmekte.
İşte tam da bulunduğumuz bu müzede Nazi soykırımı ile Yahudilerin tamamının yok olma tehlikesi yaşadıklarına tanıklık etmiş olduk.
Bir sonraki gezimizde görüşmek üzere!
---
Kaliteli içeriklerimizin devam edebilmesi için Patreon linki üzerinden bize bir kahve ısmarlamanız size hiçbir şey kaybettirmeyecekken bize çok şey kazandıracak.
https://www.patreon.com/kitapdedektifiyiz
Yorumlar
Yorum Gönder