20 y.y. Felsefesi

Varoluşçuluk ve Önemli Temsilcileri Varoluşçuluk, bireyin kendi varlığını ve anlamını yaratma sorumluluğunu vurgulayan bir felsefi akımdır. Varoluşçulara göre, insan varlığı, önceden belirlenmiş bir öz veya anlam taşımaz. İnsan, kendi seçimleri ve eylemleriyle anlam yaratır. Bu nedenle, varoluşçuluk, bireysel özgürlük ve sorumluluğu ön plana çıkarır. Önemli Temsilciler: Søren Kierkegaard: Varoluşçuluğun öncülerinden biri olarak kabul edilir. İnanç, kaygı ve bireysellik üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır. Friedrich Nietzsche: Güç iradesi, Üstinsan ve Tanrı'nın ölümü gibi kavramlarla varoluşçuluğa önemli katkılar sağlamıştır. Jean-Paul Sartre: Varoluşçuluğun en tanınmış temsilcilerinden biridir. "Varoluş özden önce gelir" sözüyle varoluşçuluğun temel tezini özetler. Simone de Beauvoir: Kadınların varoluşsal durumunu ve cinsiyetçiliği ele alarak varoluşçuluğa yeni bir boyut kazandırmıştır. Postmodernizm: Eleştir

PRAG-ASTRONOMİK SAAT KULESİ/ Sevingül Geziyor!

 


Prag, Avrupa’nın en orta kısmında yer alan Çek Cumhuriyet’nin başkentidir. ‘100 kuleli şehir’ veya ‘aşıklar kenti’ olarak da bilinen bu şehre birçok isim verilmekte fakat en yaygın olanları bunlar. Şehrin en önemli yapıtlarından olan astronomi saat kulesi dünyanın en eski saatlerinden birisi. Üstelik hikayesi de oldukça ilginç.

1410 yıllarında Çek Kralı dönemin ustalarından görkemli bir saat yapmasını emreder. Ustalar arasından Kadanlı Mikulas görkemli bir saat kulesi yapar. Yapılan saat o kadar ünlenir ki ünü diğer ülkelere kadar yayılır. Diğer ülkelerden ve krallıklardan teklifler gelmeye başlar.

Kral saatin bir benzeri yapılsın istemez. Bu yüzden Mikulas ustanın gözlerine mil çekilerek kör edilmesini emreder. Başka bir rivayete göre ise ustanın büyücülük ve simyacılık ile ilgilenmesinin sonucunda gözlerinin kör edildiği söylenir. Gözleri kör edilen Mikulas usta, bu durumu kaldıramamış ve krala olan öfkesiyle kendini saatin çarklarına atarak intihar etmiş. Çarklar ustanın intiharından sonra kitlenmiş ve çalışmaz hale gelmiş. Saatin ilmini yalnızca Mikulas usta bildiği için, saat 50-100 yıl arası bozuk olduğu söyleniyor. Yıllar sonra başka bir usta tarafından tamir edilen saat tekrar çalışır hale gelmiş ve hala da çalışmaya da devam etmekte.



Saatin 350 parçası olmakla birlikte bunun %75’i orijinal. Saatin üzerinde güneş ve ayın konumlarını, 12 burca ait astronomik bilgileri taşıdığını görmekteyiz. Saatin çevresindeki dekorlar ise 80 yıl sonra eklenmiş. Üstelik bu dekorların her birinin de anlamı var. Elinde ayna olan heykel kibri temsil etmekte, baston olan Yahudi heykel açgözlülüğü, mandolin çalan Türk ise zevki ve sefayı temsil etmektedir. Son olarak iskelet heykeli ise ölümü ve her an ölmün gelebileceiğini temsil etmektedir.

Alt kısımdaki figürlerin anlamları ise farklıdır. Elinde kalkan ve kılıcı olan figür baş melek Mikaildir ve adaleti temsil etmekte, elinde tüy olan filozofluğu, kitap taşıyan bilim ve eğitimi, teleskop bulunduran ise astronomiyi temsil etmekte.


2. Dünya savaşı ve Prag ayaklanması gibi olaylarda ciddi hasar görse bile yenileme çalışmalarıyla hala ayakta kalmaya devam ediyor. Prag halkına göre saatin durması uğursuzluk getireceği inancı hala devam etmekte. Hem Prag halkı için hem de milyonlarca turist için önemli olan astronomi saat kulesi efsanesi dinlenilmeye ve de yapıtın kendisi bizzat görülmeye değer.

---

Kaliteli içeriklerimizin devam edebilmesi için Patreon linki üzerinden bize bir kahve ısmarlamanız size hiçbir şey kaybettirmeyecekken bize çok şey kazandıracak.  

https://www.patreon.com/kitapdedektifiyiz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cumhuriyet Dönemi Roman Özellikleri

İNSAN NEDEN ANLATMAYA BAŞLADI ? / Uçan Salyangoz

Anı Türünün Özellikleri: Detaylı Bir İnceleme