CAN SIKINTISI ÜZERINE FELSEFI VE MODERN YAKLAŞIMLAR

 Can sıkıntısı, insanlık tarihi boyunca bireysel ve toplumsal bir mesele olarak tartışılmıştır. Bu duygu, yalnızca basit bir ruh hali değil, insanın varoluşsal sorularını ve anlam arayışını yansıtan derin bir olgudur. Tarihten modern zamana kadar uzanan bu kavram, felsefi analizlerle zenginleşmiş ve modern yaşamın etkileriyle dönüşüme uğramıştır. Makalenin Amacı   Bu makalede, can sıkıntısının tanımından başlayarak, felsefi yaklaşımlar, modern toplum üzerindeki etkileri ve çözüm önerileri detaylı bir şekilde ele alınacaktır. Can Sıkıntısının Tanımı ve Doğası Can Sıkıntısı Nedir? Can sıkıntısı, genellikle bir şey yapma isteksizliği, yaşamın monotonluğu ya da bir amaçsızlık hissi olarak tanımlanır. Bu duygu, bireyin içinde bulunduğu çevresel koşullardan kaynaklanabilir ya da içsel bir huzursuzluğun dışavurumu olabilir. - Seneca ve Antik Dönem: Antik Yunan ve Roma döneminde düşünürler, insanın günlük yaşamının rutinlerinden kaynaklanan monotonluğa dikkat çekmişlerdir. Özellikl

Zafer Algöz ile kitap eleştirisi

Zafer Algöz’ü sinemadan tanımayan yoktur sanırım. Belki isim olarak çıkartamayanlar varsa, fotoğrafına bakınca hemen tanıyı verir. Oyunculuğu ile fazlaca güldüğüm bir kişi. Onu ilk, Ağır Roman filmi ile tanıdım. O filmde, büyük ustalar ile çalışmasından ötürü kendini çok toy gördüğü zamanlar. Yıl 1997. Ama biz daha geriye gidelim.1980’de Bursa Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından açılmış gençlik kurslarına katılıp 1985’de mezun oldu. Aynı şehirde tiyatroya başladı. 1989 yılında İstanbul Devlet tiyatrolarına tayin oldu. İşte tam o zamanlarda filmler diziler bir birini kovalamaya başladı. Tabi o zamanlar yan rollerde oynuyordu ilk. Şimdi de gerçi yine yan rollerde oynuyor ama bu sefer bir farkla gayet “ustaca”.   



Kitapçılarda uzun süre liste başında olan ‘haşırt dı bilekbord’ isimli kitabı, Algöz’ün yaşadıklarını yazdığı bir  kitap. İtiraf etmek gerekirse başlangıçta bu kitap çok popüler gözükmüştü gözüme. O yüzden okumamaya gayret ettim. Ama birden yurt dışında yaşayan bir arkadaşımın bana kitabı hediye etmesiyle işler değişti.Bir anı kitabı aslında. Acıda var tatlıda kitapta. Sanat dünyasının arkasında neler dönüyor, dönmüş, normal insanlardan farklılar mı? Farksızlar mı? Sorularının cevabını veriyor. İlk kitabının hemen sonrasında birde “Keş On Dı Teybıl” kitabı çıktı. Önceki formatın devamı gibi devam eden bu kitapta da diğer kitapta da bir çok isim mevcut. Ancak buna rağmen, kitapların başında tiyatro metin kitapları gibi hepsinin ismi yer alıyor. Bu bir saygı ritüeli gibi harika bir şekilde sunulmuş.



Kitapta kimler yok ki? Turist Ömer’den tutun, Öztürk Serengil’e, oradan Can Yılmaz’a, ondan Aziz Nesin’e, oradan Hakkı Yeten’e, ondan Kartal Tibet’e kadar herkes var. Hatta Öztürk Serengil’in bir çok cümlesi kitaba esin kaynağı olmayı bırakın, kitaplara ismini vermiş. Öztürk Serengil’in kumarda nasıl paraları yediğini, devlet büyüklerinin bile bir şekilde bu konuya el atmak zorunda kaldığını güzel bir şekilde anlatmış. Buradan kumar alışkanlığı olan başka dublaj sanatçılarından, ışıkçılara kadar anılarını aktarıyor Algöz. Yetinmiyor, ismi pek bilinmeyen devlet konservatuarlarının müdürlerinden dahi bahsetmiş. Bir çok sitemini de dile getirmiş. 


Hazır konservatuar demişken de Ankara’da ki okulun durumunu da anlatmış Muzip bir kişi olan Zafer Algöz, filmlerde ki canlandırdığı karakterleri kimlerden esinlendirip canlandığını dahi anlatmış.. Kitaplarının ön sözünde bir çok kişinin bahsetmiş olduğu gibi Zafer Algöz, usta bir anlatıcı. Daha neler anlatmış neler? Anlatmaya da devam edeceğim diyor. İlk kitabın nasıl bittiğini anlayamazken, ikinci kitabın yarısına kadar bitirmekte çok zorlandım. Ancak ikinci yarıdan sonra nasıl bittiğini anlayamadım. Bunda da iki sebep yatıyor. İlki, ilk kitapta kısa kısa anılar anlatılırken ikincisinde konu bağlantıları bir biriyle detaylıca yazılmış. İkincisi durum ise, ilk kitapta argo kelimeleri törpüleyen Algöz’ün, ikinci kitapta bu konudan vazgeçtiğini söylemiş ve bir çok küfrün yazılmasına sebep vermiş olması. Bu açıdan  ikinci kitabın eleştirilmesi gerekiyor.



İyi okumalar!

---

Kaliteli içeriklerimizin devam edebilmesi için Patreon linki üzerinden bize bir kahve ısmarlamanız size hiçbir şey kaybettirmeyecekken bize çok şey kazandıracak.  

https://www.patreon.com/kitapdedektifiyiz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cumhuriyet Dönemi Roman Özellikleri

İNSAN NEDEN ANLATMAYA BAŞLADI ? / Uçan Salyangoz

Anı Türünün Özellikleri: Detaylı Bir İnceleme